DIOO- RENDSZER AZ ÓVODÁBAN

0 Comments

2018 szeptemberétől új infokommunikációs eszközzel bővült óvodánk. A Digitális OkosJáték Óvodásoknak (röviden DIOO) egy olyan számítógépes rendszer, amely a gyermekek iskolaalkalmasságát teszteli, illetve felkészít arra.

A DIOO tervezője egy informatikus-pedagógus házaspár. Az érintőképernyővel, hang-utasításokkal működő játékok felmérik iskolába készülő gyermekeink képesség- és tudásszintjét, a fokozatosan nehezedő feladatok pedig fejlesztik többek között a következő területeket: környezetismeret, vizuális észlelés és differenciálás, térorientáció, logikus gondolkodás, auditív és verbális észlelés, memória, finommotorika, stb…

Az eszköz használata közben fejlődik a gyermekek IKT kompetenciája is (infokommunikációs technika), megtanulhatják, milyen módon fordíthatják hasznukra a számítógépet. Az infokommunkációs eszközök használata hozzátartozik a mindennapi életünkhöz, az óvodás gyermekek beleszületnek az internet és technika világába, ezért óvodánk is fontosnak tartja, hogy megalapozza és segítse a tájékozódást. A DIOO biztonságos, zárt rendszer. A gyermekek nem kerülhetnek használat közben számukra káros oldalakra, a játékok pedig minden agresszivitást nélkülöznek.

A rendszer beüzemelését követően először az óvodapedagógusok tanulmányozták a gép használatát, majd az iskolába készülő nagycsoportosaink vették használatba a DIOO-t. A gyerekek gyorsan belejöttek a feladatokba, lelkesen játszanak heti rendszerességgel a játékokkal. A rendszer a rögzített eredményekről tájékoztatást küld a pedagógusoknak, így nyomon követhetjük az elért eredményeket, amelyek irányadóak lehetnek a további fejlesztési területeket, illetve a tehetséggondozást illetően.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .